Ο ήλιος θερμαίνει την ατμόσφαιρα και τον εξωτερικό φλοιό της γης. Ετησίως, ο ήλιος στέλνει στη γη 50 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνεται συνολικά στον πλανήτη.
Έτσι, ο ήλιος αποτελεί μια μεγάλη και αστείρευτη πηγή ενέργειας για τον πλανήτη μας.

Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τη θερμική ενέργεια μόνο τις ζεστές ημέρες, στην πραγματικότητα όμως, εκείνη υπάρχει στον αέρα ακόμη και στις πιο κρύες ημέρες και νύχτες. Έτσι, όχι μόνο στη Φλόριντα ή τη Νότια Ισπανία αλλά και στην Σουηδία ή τη Νορβηγία πολλά σπίτια εξοπλισμένα με αντλίες θερμότητας εκμεταλλεύονται τη θερμική ενέργεια που βρίσκεται ελεύθερη στο εξωτερικό περιβάλλον. Οι αντλίες θερμότητας «αντλούν» θερμική ενέργεια από το εξωτερικό περιβάλλον, από το νερό (π.χ. ποτάμια, λίμνες…) ή από το έδαφος.

Το σύστημα altherma αντλεί μεγάλο μέρος θερμού αέρα από την ατμόσφαιρα και τον μετατρέπει σε θέρμανση για την οικία. Η αντλία αυτή ικανοποιεί τις ανάγκες θέρμανσης και μπορεί παράλληλα να εξασφαλίσει ζεστό νερό χρήσης. Επίσης, μπορεί να λειτουργήσει ως σύστημα ψύξης τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Είναι ένα πλήρες σύστημα ψύξης και θέρμανσης για όλο το χρόνο.