Πως λειτουργεί το Climaboard;
Η λειτουργία του Climaboard στηρίζεται σε έναν απλό νόμο της φυσικής, γνωστό και ως  “the Coanda effect” που λέει ότι: όταν υπάρχει ρεύμα αέρα κοντά σε μία επιφάνεια, τότε μεταξύ της επιφάνειας και του αέρα, δημιουργείται υποπίεση, η οποία αναγκάζει το ρεύμα να “κολλήσει” στην επιφάνεια και να ακολουθήσει τη διεύθυνσή της.

 

Με ποιες πηγές ενέργειας λειτουργεί;
Το Climaboard για την υδραυλική έκδοση, λειτουργεί με θερμό νερό παραγόμενο από κάθε είδους σύστημα, όπως λέβητες πετρελαίου ή αερίου, ηλεκτρολέβητες, αντλίες θερμότητας κ.α. Η λειτουργία του είναι ασφαλής και αποτελεσματική για θερμοκρασίες νερού από 40 (θερμοκρασία νερού λέβητα) έως και 85, άρα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός επιλογής συστήματος και μεθόδου εγκατάστασης.
Για την ηλεκτρική έκδοση, το Climaboard δεν χρειάζεται καμία εξωτερική πηγή ενέργειας, λειτουργεί με τις δικές του ηλεκτρικές αντιστάσεις.

 

Τι κατανάλωση έχει;
Αυτό εξαρτάται από αρκετές παραμέτρους όπως το μέγεθος και το είδος κατασκευής του κτιρίου, το τοπικό κλίμα, το συγκρότημα καυστήρα-λέβητα και τους αυτοματισμούς που θα χρησιμοποιηθούν, το μέγεθος και τον τύπο των παραθύρων και άλλα στοιχεία όπως βέβαια και την χρήση που θα έχει ο χώρος. Ωστόσο, για τους λόγους που θα αναφερθούν παρακάτω μπορού-με να πούμε πως το Climaboard εξοικονομεί ενέργεια επομένως και κόστος συγκριτικά με άλλα συστήματα θέρμανσης:

Υδραυλική έκδοση
1. Η ειδική κατασκευή και τοποθέτηση που έχει ο αλουμινένιος εναλλάκτης πάνω στις χαλκοσωλήνες, έχουν σαν αποτέλεσμα την άμεση μετάδοση θερμότητας από τις σωλήνες στο χώρο με θερμική απόδοση 95 W/m στους 40 °C (θερμοκρασία νερού λέβητα), ενώ στους 70 ° C αποδίδει 240 W/m.

2. To Climaboard είναι ένα γρήγορο και αποτελεσματικό μέσο απόδοσης θερμότητας, γιατί δεν έχει “θερμική αδράνεια”. Σε αντίθεση με τα άλλα σώματα και συστήματα θέρμανσης τα οποία πρέπει πρώτα να ζεστάνουν τη μεγάλη ποσότητα νερού που περιέχουν και στη συνέχεια να αποβάλλουν τη θερμότητα στο χώρο, σε μια εγκατάσταση θέρμανσης με Climaboard η περιεκτικότητα σε νερό είναι αρκετά μικρότερη και για το λόγο αυτό, η επιθυμητή θερμοκρασία επιτυγχάνεται πιο γρήγορα καταναλώνοντας έτσι λιγότερη ενέργεια που σημαίνει και λιγότερο κόστος.

3. Οι δοκιμές που έγιναν στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου Ιταλίας, έδειξαν ότι οι χώροι που θερμάνθηκαν με το Climaboard πέτυχαν πολύ γρήγορα μία άψογη θερμοκρασιακή διαβάθμιση με 1 μέγιστη διάφορα από το δάπεδο έως την οροφή για χώρο ύψους 3μ. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών παρατηρήθηκε ότι στο χώρο δεν υπήρχαν θερμές και ψυχρές περιοχές. Παράλληλα, προσφέροντας έναν άμεσο και αποδοτικό έλεγχο της θερμοκρασίας του δωματίου εφόσον η θερμότητα είναι διάχυτη στο χώρο και δε συσσωρεύεται στην περιοχή της οροφής, το Climaboard εξοικονομεί ενέργεια μέχρι και 30%.

Ηλεκτρική έκδοση
Για σπίτια που δεν έχουν συγκρότημα καυστήρα-λέβητα όπως και για εξοχικά σπίτια, υπάρχει η ηλεκτρική έκδοση του Climaboard. Στην περίπτωση αυτή, εσωτερικά του Climaboard τοποθετούνται ηλεκτρικές αντιστάσεις οι οποίες τροφοδοτούνται με τάση 220 V και με τη βοήθεια ενός θερμοστάτη χώρου μας αποδίδει την απαιτούμενη θερμότητα.
Η θερμική απόδοση είναι 200 W/m. Αυτό σημαίνει ότι για 1 KW αντιστοιχούν 5μ. Climaboard. Αν το κόστος 1 KW/h είναι 0,084 τότε το κόστος κατανάλωσης του Climaboard θα είναι 0,0168 ανά μέτρο ανά ώρα.

Παράδειγμα, ένα σπίτι 60 m2 που απαιτεί 6600 W περίπου για να διατηρήσει την επιθυμητή θερμοκρασία των 21 °C, θα χρειαστεί 33μ. Climaboard.
Συνήθως ένας μέσος όρος της λειτουργίας ενός συστήματος θέρμανσης είναι 8 έως 12 ώρες. ρα:

1μ. Climaboard = 0,0168 /m ανά ώρα.

0,0168 x 33μ. x 8 ώρες = 4,43 ανά ημέρα.
0,0168 x 33μ. x 12 ώρες = 6,65 ανά ημέρα.

Η ηλεκτρική έκδοση είναι ιδιαίτερα ελκυστική για εξοχικές κατοικίες όπου δε χρησιμοποιούνται συχνά και το αρχικό κόστος εγκατάστασης λεβητοστασίου είναι συγκριτικά μεγάλο.

 

Μπορούν τα παλιά σώματα καλοριφέρ να αντικατασταθούν από το Climaboard;
Ναι, μπορούν να αντικατασταθούν πολύ εύκολα! Οι σωλήνες εισαγωγής και εξαγωγής του νερού που βγαίνουν μέσα από το πάτωμα ή τους τοίχους, συνδέονται με το Climaboard χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα εξαρτήματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ακόμα και σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις, υπάρχουν ειδικοί εύκαμπτοι σύνδεσμοι οι οποίοι συνδέονται με το Climaboard λύνοντας έτσι κάθε πρόβλημα.

 

Υπάρχει κάποια πιστοποίηση για το Climaboard;
Ναι, το Climaboard είναι πιστοποιημένο προϊόν σύμφωνα με το ΕΝ 441 και ΕΝ 442 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υδραυλική και την ηλεκτρική έκδοση.

 

Τι επιλογές χρωμάτων υπάρχουν;
Μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων αλουμινίου RAL αλλά και ξύλου και μαρμάρου, έχουν σαν αποτέλεσμα το Climaboard να ικανοποιεί ακόμα και τις πιο δύσκολες απαιτήσεις προσδίδοντας συγχρόνως μια άψογη αισθητική στο χώρο.

 

Είναι το Climaboard επικίνδυνο για τα μικρά παιδιά και τα κατοικίδια;
Όχι, δεν είναι επικίνδυνο. Η εξωτερική θερμοκρασία που αποκτά το κάλυμμά του δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει έγκαυμα από μία στιγμιαία επαφή.
Είναι η ιδανική λύση για τα παιδικά δωμάτια αφού οι μικρές διαστάσεις και η ελάχιστη απόστασή του από τον τοίχο (μόλις 3cm.) μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο να προκληθεί κάποιο ατύχημα κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού.

Παράλληλα, η αίσθηση της θερμότητας που ξεκινάει από το χαμηλότερο σημείο του τοίχου γίνεται γρήγορα αντιληπτή στα μικρά παιδιά λόγω του χαμηλού αναστήματος που έχουν.Τέλος, η επιλογή ενός έντονου χρώματος είναι εφικτή, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός χαρούμενου περιβάλλοντος.

 

Πώς υπολογίζονται τα μέτρα Climaboard που απαιτούνται για ένα χώρο;
Το πρώτο βήμα είναι να γίνει μια μελέτη του χώρου έτσι ώστε να βρούμε τις θερμικές του απώλειες οι οποίες μετριούνται σε Watt ή Kcal . Αυτό σημαίνει ότι το Climaboard θα πρέπει να παράγει τα αντίστοιχα Watt έτσι ώστε ο χώρος να έχει τις ιδανικές συνθήκες άνεσης που είναι 21 °C.

Η θερμική απόδοση του Climaboard για θερμοκρασία προσαγωγής νερού 70 °C είναι 240 W (207 Kcal ) ανά μέτρο. Άρα, για ένα χώρο 15,4 m2 με θερμικές απώλειες 1540 W θα χρειαστούν, 1540 W:240 W = 6.4μ. Climaboard.

 

Το Climaboard πρέπει να τοποθετηθεί περιμετρικά σε όλους τους τοίχους ενός δωματίου;
Όχι, αυτό εξαρτάται από τις θερμικές απώλειες του χώρου.
Συνήθως καλύπτονται ο ένας ή οι δύο τοίχοι. Αν όμως προκύψει θέμα αισθητικής, τότε μπορούν να τοποθετηθούν παραπάνω μέτρα empty Climaboard δηλαδή μόνο η βάση με το κάλυμμα χωρίς τις χαλκοσωλήνες και τον αλουμινένιο εναλλάκτη, έτσι ώστε να υπάρχει αρμόνια στο χώρο.

 

Αν σε έναν τοίχο που πρόκειται να τοποθετηθεί Climaboard μεσολαβεί μπαλκονόπορτα;
Αν αφορά σπίτι που πρόκειται να κατασκευαστεί ή ανακαινισθεί, αφού έχει προηγηθεί μελέτη θερμικών απωλειών και εφαρμογής Climaboard, οι σωλήνες θα συνεχίσουν μέχρι την άλλη άκρη της μπαλκονόπορτας μέσα από το δάπεδο.

 

Χρειάζεται συντήρηση και εξαέρωση;
Όχι, το Climaboard δεν χρειάζεται συντήρηση γιατί το εσωτερικό του τμήμα αποτελείται από χαλκοσωλήνες οι οποίες δεν συσσωρεύουν άλατα και σκουριές. Επίσης δεν χρειάζεται εξαέρωση γιατί οι χαλκοσωλήνες δεν δημιουργούν θύλακες εγκλωβισμού αέρα.